Duurzame (nieuwe) kantoorverlichting

Retrofit verlichting

Verlichting vormt een belangrijk onderdeel van een onze (werk)omgeving. Ons welzijn en onze productiviteit worden er rechtstreeks door beïnvloed dus is een goede verlichting essentieel. Met de huidige LED technologie zijn de besparingen die je met verlichting kan realiseren groter dan ooit.
Om op een circulaire manier over te schakelen van oude naar nieuwe LED kantoorverlichting is er in samenwerking met ETAP een pilot gestart. De pilot richt zich op het vernieuwen van de verlichtingstechniek in oude armaturen.

Een circulaire manier om over te schakelen van oude naar nieuwe kantoorverlichting

Lees meer

Bij het uitvoeren van vervangingsonderhoud aan verlichtingsinstallaties komt veel materiaal vrij, doordat oude armaturen worden vervangen door nieuwe armaturen. Vanuit de circulaire ambitie van de bank is gezocht naar een alternatief waarbij een groot gedeelte van het materiaal kan worden behouden, dit wordt retrofit genoemd.

Hypothese pilotproject

Voor de armaturen van het pand aan de Foppingadreef in Amsterdam is in samenwerking met de lichtleverancier een circulaire retrofit ontworpen. De binnenwerken van de oude armaturen zijn verwijderd en de armaturen zijn voorzien van nieuwe LED-techniek, van moderne drivers en van de nieuwste communicatiestandaarden. Hierbij is gelet op de efficiëntie van de lichtoutput, dit zegt namelijk veel over het energiegebruik. De gestelde hypothese voor het pilot project is als volgt:

Middels het retrofitten van armaturen kan aanzienlijk worden bespaard op virgin materialen, waarbij niet of nauwelijks wordt ingeboet op de lichtbeleving en de lichtefficiëntie, als dit wordt vergeleken met nieuwe armaturen. (levensduur, kosten niet veel hoger dan conventioneel)

Door deze hypothese eerst op kleine schaal te testen is het mogelijk om te bepalen of de hypothese kan worden bevestigd. Daarna kan middels het evaluatieproces worden beslist of dit product schaalbaar is en welke randvoorwaarden er dan moeten worden gesteld. Hierbij zal ook meer de focus worden gelegd op de financiële kant van deze pilot. Het schaalvoordeel en de circulaire impact kan dan namelijk ook met de leverancier worden berekend.

 

Van reflectorarmatuur met fluorescentielamp naar LEDverlichting 

Toepassing bij ABN AMRO

De locatie waar deze pilot word uitgevoerd is op de Foppingadreef in Amsterdam. Deze locatie is gekozen omdat de omgebouwde armaturen uit dit pand afkomstig zijn. Voor de pilot is een ruimte gezocht waar acht tot tien armaturen nodig zijn, hiermee zijn namelijk alle omgebouwde armaturen in één ruimte aanwezig en kunnen alle aspecten van de armaturen en de lichtbeleving worden getest. De armaturen kunnen na de pilot ook in deze ruimte blijven hangen, dat maakt dit ook tot een efficiënte oplossing.

Voor de armaturen is een module ontwikkelt op basis van de Shielded Lens-technologie. Dit zorgt voor een oplossing met maximaal hergebruik van grondstoffen (circulariteitsprincipe) en energiezuinige/efficiënte verlichting met een focus op visueel comfort. Shielded Lens-technologie combineert een maximaal visueel comfort met een optimale lichtverdeling. De liggen de de LED is verzonken in shielding units, zodat de lichtbron vanuit de kritische kijkhoek nauwelijks zichtbaar is. De kwalitatieve componenten en het doordachte ontwerp zorgt ervoor dat er amper lichtachteruitgang ontstaat (LLMF 98 of maar 2% lichtverlies over de gehele levensduur).

Daarnaast zijn de nieuwe LEDmodules ontworpen en geproduceerd in Malle, België. Die lokale verankering staat niet alleen voor Europese kwaliteit, maar ook voor Europese werkomstandigheden, en zorgt voor een minimale ecologische voetafdruk (productie en transport)

De ontwikkelde module met Shielded Lens-optiek

Impact en Prestatie

De toepasbaarheid en schaalbaarheid van de pilot is ook getest op energiebesparing, comfort, beheerproces en business case.

Technische Prestatie
De overschakeling naar LED zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing en brengt de Paris Proof-doelstellingen van ABN AMRO verder in zicht.

Comfort en Productiviteit
De oplossing munt uit in efficiëntie, zonder in te leveren op comfort. Het gevraagde verlichtingsniveau wordt ruimschoots gerealiseerd, binnen de binnenverlichtingsnorm EN 12464-1.

Impact Bedrijsvoering
De LEDoplossing is van een bijzonder duurzame kwaliteit: na 50.000 branduren haal je nog steeds 98% van de oorspronkelijke lichtstroom. De lange levensduur van de nieuwe verlichting maakt onderhoud nagenoeg overbodig. Ook is de module compatibel met het gebouwbeheersysteem.

 Business case
Naast een zo kort mogelijke terugverdientijd draagt een kwalitatieve verlichtingsoplossing bij aan de prestatie en het comfort van de medewerkers en daarmee ook aan de bedrijfseconomische doelen van de onderneming.