Zonnepanelen uit eigen land

500 zonnepanelen op het dak en de gevel van Circl

De meeste zonnepanelen die je ziet op gebouwen in Nederland worden geproduceerd in China. ABN AMRO koos voor Nederlandse panelen van Exasun, zodat het dichtbij Circl geproduceerd wordt en de panelen worden met een minimale hoeveelheid aan materialen geproduceerd. Dat betekent dat er minder energie wordt verspild aan onnodige onderdelen en aan het transport van panelenen en materialen. Hierdoor zorgen deze specifieke zonnepanelen voor een lagere uitstoot van CO₂.

Zonnepanelen als onderdeel van de gevel van Circl

Lees meer

Zowel op het dak als in de gevel van Circl zijn zonnepanelen van de Nederlandse leverancier geïnstalleerd. De zonnepanelen wekken elektriciteit op uit zonstraling. De opgewekte elektrische energie wordt direct ingezet om gedeeltelijk te voorzien in de energievraag van Circl.

Dat de panelen dichtbij worden geproduceerd en dat er daardoor minder energie wordt verspild aan transport is niet de enige reden voor de gekozen panelen. Bovendien produceerde de fabrikant de panelen met een minimale hoeveelheid aan materiaal. Er worden bijvoorbeeld geen aluminium strips gebruikt voor de versteviging. De glasconstructie van de zonnepanelen is zo slim in elkaar gezet dat verstevigingen helemaal niet nodig zijn wat ook het materiaal verbuik verminderd.

Toepassing in Circl

Er liggen maar liefst 200 zonnepanelen op het dak en 300 zonnepanelen zitten in de gevel verwerkt om gedeeltelijk te voorzien in de energievraag. De zonnepanelen voorzien de gelijkspanningsinstallatie van stroom en bij overcapaciteit voorzien ze via de bi-directionele omvormer ook het wisselstroomnet van elektriciteit. Als er hierna nog overcapaciteit is, wordt de energie terug geleverd aan het openbare net.

Het vermogen van deze zonnepanelen is 180 Wattpiek per vierkante meter (Wp/m2).

Plattegrond dak Circl met Zonnepanelen