Isoleren met Spijkerbroeken

Een tweede leven voor 16.000 spijkerbroeken in Circl

Medewerkers van ABN AMRO en BAM brachten oude exemplaren bij elkaar en VRK Acoustics en Isolatie uit Tilburg recyclede ze tot isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal is gemonteerd in het circulaire paviljoen voor ABN AMRO en wie in het paviljoen naar boven kijkt, ziet daar nu de opvallende blauwe akoestische plafondpanelen.

Bekijk de korte video over de toepassing in Circl

Lees meer

Jezelf warm houden met spijkerbroeken van katoen en truien van wol. Het idee is eigenlijk niet eens erg revolutionair en toch is het op deze wijze nooit eerder in de praktijk gebracht. Het afgelopen decennium is de kwaliteit van de textiel blijven dalen. Deze “wegwerp” kleren die voor een lage prijs worden verkocht, zijn dan ook al weer snel terug te vinden in de kledingcontainers. Het is echter vaak onmogelijk om hiervoor een tweede eigenaar te vinden. Geconfronteerd met dit economische en ecologische probleem is Le Relais gestart met zoeken naar een alternatief voor de kleding die anders verbrand zou worden.

Toepassing in Circl

Métisse isolatie bestaat voor 90% uit gerecyclede katoenvezels. Oude kleding die verkregen werd door inzameling van spijkerbroeken is vervezelt en verwerkt tot een hoogwaardig isolatieproduct. Na een grootschalige inzameling struikelde je zowat over de spijkerbroeken in de bouwkeet. En ook op het hoofdkantoor van ABN AMRO was het niet anders. Overal oude spijkerbroeken. Al deze oude spijkerbroeken waren gedoneerd door collega’s van ABN AMRO en BAM om uit eindelijk verwerkt te worden tot plafondisolatie voor het Paviljoen.

Foto van één van de bakken verzamelde spijkerbroeken in de bouwkeet

In de fabriek van Le Relais in het Franse Lille worden de broeken, die niet meer geschikt zijn voor direct hergebruik, verwerkt tot een duurzaam alternatief voor glas- en steenwol isolatie. Het gaat hierbij om zowel thermische als akoestische isolatie. Bijkomend voordeel is dat bij het verwerken van het materiaal op de bouwplaats minder stof vrijkomt en het huidvriendelijk is. Daarmee is het ook nog een stuk gezonder voor de collega’s op de bouw.